Zašto baš meksička čokolada?

Drvo kakaovac je porijeklom iz  Srednje i Južne Amerike. Znanstvenici nisu suglasni odakle točno potječe, međutim poznato je da su prve plantaže pripadale plemenu Olmeka. Udomaćilo se u Mezoamerici gdje se od njegovih plodova izrađivalo piće xocoatl (šokoatl).

Kakao je imao veliku važnost za tri kulture: za Olmeke, Azteke i Maje. Nema puno zapisa o njegovoj uporabi kod Olmeka, ali o uporabi kod Azteka i Maja zna se mnogo.

Maje i Azteci upotrebljavali su ga kao visokovrijednu novčanicu, kao lijek sa mnogobrojnim medicinskim svojstvima i kao poklon bogovima i mrtvima u religioznim ceremonijama. Osim toga, pripremali su različite napitke na bazi prženog, a potom i mljevenog kakaa koji su miješali sa najrazličitijim lokalnim sastojcima, na primjer: vanilijom, cvijećem ili sušenim čili papričicama.

Kada su na meksičko tlo došli španjolski osvajači, Azteci su im ponudili napitak koji vraća energiju i vitalnost: xocoatl. Velike količine poslali su španjolskom kralju Karlu V, pa se u Španjolskoj taj napitak počeo konzumirati kao lijek.

U kolonijalno doba došlo je do velike razmjene sastojaka i proizvoda. Iz Europe su stigli mlijeko, šećer, cimet i crni papar. Aztečko piće prilagodilo se europskom ukusu: voda je zamijenjena mlijekom, suhe ljute papričice crnim paprom, a na kraju se zaslađivalo šećerom.

Tako je nastala čokolada za piće koja je postala popularna nedugo nakon njenog dolaska u Španjolsku.

Odmah nakon dolaska u Europu proširila se čitavim kontinentom. Razvojem industrije i izumima na području tehnologije, promijenila se njena prvobitna priprema u obliku napitka. Proizvodnja krute čokolade počela je brzo rasti. 

U Meksiku se čokolada nastavila izrađivati na tradicionalan način i sa posebnom pažnjom, međutim nikad se nije pozicionirala na međunarodnom tržištu.

Konzumirajući meksičku tradicionalnu čokoladu, poklanjamo sebi jedinstveno iskustvo puno tradicije, dajemo počast kulturi iz koje je potekla i otvaramo njen put ka međunarodnom tržištu.

Pratite naš Facebook profil