13 dobrobiti kakaa

Sjemenke kakaa smatraju se jednom od najboljih supernamirnica zahvaljujući velikoj količini dobrobiti za naše zdravlje.

Bitno je spomenuti da se ove značajke odnose na sjemenku kakaa prije njene prerade u čokoladu (bilo da se radi o sirovom kakau, sirovom kakau u prahu ili komadićima kakaa). Isto tako, tamna čokolada (sa minimalnim udjelom kakaa od 70%) također sadrži mnoge od ovih dobrobiti, pogotovo ako se radi o čokoladi koja je vrlo malo prerađivana.

Dobrobiti…

 1. Kakao je namirnica koja ima najveću koncentraciju antioksidansa (više nego crno vino, zeleni čaj, sjemenke Acai i bobice Goji zajedno!)
 2. Ima visoku koncentraciju magnezija koji neutralizira toksine, jača kosti i zube, opušta živce i doprinosi sprečavanju nakupljanja kiselina.
 3. Sadrži željezo koje trebamo kako bi održali našu krv zdravom.
 4. Sadrži krom koji pomaže pri održavanju ravnoteže šećera u krvi i u čišćenju jetre od alkohola.
 5. Sadrži magnezij koji pomaže željezu pri opskrbi krvi kisikom i u stvaranju hemoglobina.
 6. Sadrži cink koji ima ključnu ulogu u imunološkom sustavu, te je važan za jetru, za gušteraču i za kožu 
 7. Veliki je izvor sumpora koji pomaže jetri i gušterači u njihovim funkcijama, daje sjaj kosi, te pridonosi snažnijim noktima.
 8. Poboljšava kognitivne funkcije i pamćenje, a isto tako može pomoći u sprečavanju Alzheimerove bolesti.
 9. Dobar je izvor vlakana, što poboljšava probavu.
 10. Daje mnogo energije i pomaže u borbi protiv umora.
 11. Sadrži  fenilalanin, sastojak koji poboljšava raspoloženje, oslobađa endorfine i neurokemijske spojeve važne za raspoloženje. Zbog toga se smatra afrodizijakom.
 12. Sadrži anandamid, neurotransmitor koji oponaša učinke kanabinoida.
 13. Oslobađa serotonin, poznat kao “hormon užitka” ili “hormon zadovoljstva”. To se dokazalo posebno korisnim za žene u tjednu nakon ovulacije, u kojem razina serotonina značajno opada.

Ako želimo te dobrobiti kad konzumiramo čokoladu, moramo znati kako ju odabrati i zato je čitanje deklaracije i informiranje o onome što konzumiramo vrlo važno.

 • Prvi sastojak ne smije biti šećer – sastojci su navedeni prema njihovoj količini – već kakao, liker od kakaa ili kakaova masa, a udio kakaa treba biti minimalno 70%.
 • Također je važan način prerade. Čokolada u kojoj je kakao alkaliniziran (takozvani “nizozemski proces”) gubi mnogo favonola koji poboljšavaju kognitivne funkcije i snižavaju krvni tlak. Taj proces alkalinizacije provode mnoge tvrtke kako bi neutralizirale kiselost kakaa i poboljšale njegov okus. Čokolada izrađena od zrelih plodova kakaa ubranih na vrijeme, koji su dobro fermentirani, osušeni i prženi ne treba takav proces jer sjemenke nisu ni gorke ni kisele, već imaju snažnu aromu.
 • Čim su prirodniji sastojci koje sadrži čokolada, čim su izvorniji i manje prerađivani, te čim je viši udio kakaa, više možemo iskoristiti njene dobrobiti. 

Pratite naš Facebook profil