Tradicija meksičke čokolade

U Meksiku je danas kakao proizveden u južnim državama Tabasco, Chiapas, Guerrero i Oaxaca. U svim njima kakao se još uvijek koristi za pripremu različitih pića poput onih Maje i Azteka. Osim pića, također se koristi za pripremu čokolade prema tradicionalnim metodama.

Sjemenke kakaa  prže se u vrućoj tavi (comal), a zatim su ručno mljevene na kamenu za mljevenje (metate). Ako se radi čokolada sa cimetom, i on se prži i melje zajedno sa sjemenkama kakaa.

Potrebno je puno snage i vremena za mljevenje sjemenki u sjajnu i meku masu, budući da je potrebna toplina kako bi iz njih izvukla prirodni kakao maslac. Ta se masa miješa s različitim postotcima šećera, a često i sa cimetom, vanilijom i paprom.

Masa se oblikuje rukom u blokove ili u male loptice, a zatim se omota. Daljnje obrade nema, a čokolada je 100% ručno izrađena. Rezultat je vrlo intenzivna čokolada bogate teksture i mirisa.

U Meksiku je ova vrsta čokolade obično poznata kao chocolate de metate koja se odnosi na kameni alat koji je korišten za mljevenje. Može se konzumirati sama, međutim, najčešće se koristi za pripremu vrućeg čokoladnog napitka s mlijekom ili vodom.

Čokoladni napitak mora biti pjenast, za što se koristi drveni štapić (molinillo). Molinillo se drži između dlanova i okreće se trljanjem dlanova dok se ne dobije željena pjena.

U današnjim meksičkim domovima nikad se ne propušta chocolate de metate i molinillo.

Pratite naš Facebook profil