Slow Food

“Dobra hrana, čista i pravedna za sve” 

Slow Food je pokret  koji je započeo u Italiji 80-ih godina kao prosvjed protiv brze hrane, s ciljem obrane regionalnih tradicija, dobre hrane i neubrzanog gastronomskog užitka. Danas ta globalna mreža ima više od 100 000 članova u 160 zemalja.

Njegova tri standarda kvalitete hrane su:

  • Dobar okus. Svježa prehrana sa sezonskim sastojcima, puna okusa, zadovoljava osjetila i dio je lokalne kulture.
  • Čistoća. Odnosi se na proizvodnju i konzumaciju koja ne šteti okolišu, dobrobiti životinja ni našem zdravlju.
  • Pravednost. Odnosi se na uvjete rada koji poštuju ljude i njihova prava, na potragu za uravnoteženom globalnom ekonomijom, te na solidarnost i poštivanje različitih kultura i tradicija.

Jedan od projekata ovog pokreta su takozvani “bedemi” Slow fooda, koji podržavaju kvalitetnu proizvodnju čija je egzistencija ugrožena, štite regije i jedinstvene ekološke sisteme, obnavljaju tradicionalne načine proizvodnje, te štite autohtone životinjske vrste i sorte lokalnog povrća.

Nakon što se uvidjela važnost informiranja potrošača o onome što konzumira, “bedemi” Slow fooda” usvojili su način deklariranja koji, osim zakonom predviđenih dijelova, uključuje točne informacije o proizvođačima, njihovim tvrtkama i načinima uzgoja.

Isključivo tehnički pristup deklaracijama na proizvodu izostavlja ono što se nalazi u njihovoj pozadini – porijeklo, povijest, način prerade – i ne dopušta potrošaču da zaključi je li hrana proizvedena poštujući okoliš i socijalnu pravdu.

Slow Food smatra da je hrana povezana i sa drugim aspektima života, kao što je okoliš, poljoprivreda, kultura i politika. Izborom hrane možemo zajednički utjecati na način na koji se ona uzgaja, prerađuje i distribuira, a time možemo pridonijeti promjeni koju svijet treba.

Ponosno vas obavještavamo da je jedan od naših proizvođača, “Chocolate Maya”, upravo dobio priznanje “Bedem Slow Fooda” za svoje proizvode. Čestitamo!

Pratite naš Facebook profil